Industriebedrijven zijn vaak kapitaalsintensief en hebben hoge vaste lasten, waardoor ze gevoeliger zijn voor economische teruggang dan andere bedrijven. Het in 2016 van Philips afgesplitste verlichtingsbedrijf Signify is een voorbeeld van zo’n cyclische onderneming. Het was een van de meest belabberde Nederlandse aandelenbeleggingen van het jaar. Maar de Duitse concurrent Osram deed het nog slechter.
Het aandeel Signify heeft het in 2018 een stuk slechter gedaan dan de markt. Waar de AEX een kleine 10 procent van zijn waarde verloor, gaf Signify bijna een derde van zijn beurskoers prijs. Concurrent Osram, die in 2013 werd afgesplitst van Siemens, deed het nog veel slechter en halveerde bijna. Osram werd flink geraakt door het teruglopen van orders uit de Duitse auto-industrie en moest dit jaar al twee keer een winstwaarschuwing geven.
Beide bedrijven zijn nu nadrukkelijk in beeld als overnamekandidaat. Osram zou in het vizier zijn bij investeerder Bain Capital, meldde Bloomberg eind vorige maand. Dat bericht hielp ook Signify wat omhoog, maar het effect van het overnamegerucht was van korte duur. Toch is interesse van een private equity partij voor beide bedrijven niet onrealistisch. Opsplitsing ligt namelijk ook voor de hand, omdat de verschillende bedrijfsonderdelen zich sterk uiteenlopend ontwikkelen.
Het voormalige Philips Lighting kampt de laatste jaren met omzetdruk omdat het nog altijd een relatief grote positie in traditionele lampen heeft, en die markt krimpt in hoog tempo. Andere onderdelen groeien wel snel en daarmee kan het bedrijf de krimp in traditionele lampen wel enigszins compenseren.
De operationele winstmarge (EBITDA) is bij Osram de laatste jaren bijna 1,5 keer zo hoog als bij Signify en dat blijft volgens analisten voorlopig ook zo. Dit komt doordat Osrams halfgeleiderdivisie Opto Semiconductors met een winstmarge boven de 20 procent een ware winstmachine is. Deze tak maakt onder meer ledverlichting. Osram concurreert daarmee vooral met Lumileds, de andere voormalige verlichtingstak van Philips, die in 2016 al werd verkocht aan een investeringsfonds.
Waar de bedrijven elkaar tegenkomen presteert Signify over het algemeen echter beter. Met name Osrams divisie Lighting Solutions & Systems, waarin zowel traditionele lampen als leds voor niet-industriële toepassingen zoals straatverlichting zitten, legt het wat winstgevendheid betreft af tegen de totaaloplossingen van Signify.
Analisten (Bron: Bloomberg) zijn over het algemeen niet heel enthousiast over de lichtmakers: het leeuwendeel van de adviezen is neutraal of ‘houden’. Het prijsverschil tussen beide aandelen is groot: Osram kost nu zo’n 18 keer de winst die voor 2019 wordt voorzien. Het dividendrendement is 2,9 procent. Dat zijn kengetallen die een houden-advies wel rechtvaardigen. Maar met een dividendrendement van maar liefst 5,9 procent is Signify op minder dan 8 keer de winst die voor 2019 wordt verwacht nu wel erg laag gewaardeerd.
Signify geeft zichzelf blijkbaar wel een koopadvies: het bedrijf uit Eindhoven heeft net een inkoopprogramma van eigen aandelen afgerond. Tussen 30 juli en 7 december werden ruim 9,6 miljoen aandelen ingekocht voor een totale prijs van 220 miljoen euro: een slordige 7 procent van de uitstaande aandelen. Gemiddeld was de inkoopprijs iets boven de huidige beurskoers, dat wel.